Flow Direction in Pipes

  • Geert Drijfhout
  • Geert Drijfhout's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Bezoeker
  • Bezoeker

Flow Direction in Pipes werd gestart door Geert Drijfhout

Posted 21 jun 2012 20:22 #2316
Iedereen die met Pipe Networks heeft gewerkt kent de labels wel. Deze geven mogelijk ook een stromingsrichting aan. Echter corresponderen bob maten en stromingsrichting niet altijd met elkaar. Naar aanleiding van de gebruikersdag deze korte quick fix voor de flow direction.

Probleemstelling 1:

Een buis is getekend van A naar B, kent een hoogte in A welke lager is dan hoogte in B en stroomt dus terug. Als je deze buis voorziet van een Flow Direction Arrow met visibility op true, dan zul je zien dat de flow direction van A naar B loopt. Dat komt omdat de Flow direction property van de buis op Start to End staat.

Oplossing 1:
Je zet de Flow direction property van de buis op By Slope.

Echter probleem 2:
Aan deze label style hangt ook de bob begin en bob eind. Deze kunnen niet aan de Feature hangen (die heeft technisch gezien alleen een doorsnede) en hangen dus aan de enige andere zinvolle mogelijkheid: de Flow direction Arrow. Dit is eigenlijk niet wenselijk, wat namelijk misschien niet opvalt is dat de waarde die gegeven wordt de waarden van A en B zijn. Deze worden echter aan de het begin en het eind van de direction arrow opgehangen. Kort gezegd, de hoogte van A wordt nu weergegeven als bob bij B en andersom.

Veel dieper duik ik er hier niet in maar voor de structuur misschien zinvol om de LandXml structuur op de www.landxml.org te bekijken.

Oplossing 2:

Expression. Je kunt een expression aanmaken welke de hoogteverschil van A en B meet en dan een rotation meegeeft.

De expression: IF({Start Invert Elevation}-{End Invert Elevation}<0,pi,0) -> pi omdat het ding in radialen denkt: 2pi is een hele cirkel, pi is een halve cirkel.

Deze noem je dan bijv. FlowDirectionArrowRotation. Nu kun je een Direction Arrow2 of Block ophangen aan de eerste Flow Direction Arrow. De expression kun je in dit object gebruiken als property rotation.

Zorg er dus voor dat je buizen gewoon Start to End worden getekend. Hier hangt dan een Flow Direction Arrow 1 (visibility false, fixed lenght false). Aan het begin en eind hiervan hangen respectievelijk de Start Invert Elevation en End Invert Elevationm (beide met een offset om leesbaarheid te houden). Aan het midden van Direction Arrow 1 hangt Flow Direction Arrow 2 met rotation = FlowDirectionArrowRotation. Ook kun je de lengte, diameter etc nog toevoegen, dat is niet van belang voor deze blog.


Succes, Ik hoop dat het duidelijk is.
door Geert Drijfhout

Please Inloggen or een account aanmaken to join the conversation.

Moderators: Pascal Wesolek